czwartek, 14 kwietnia 2016

Omlet na słono

Odwieczne pytanie co mam zjeść na kolację też Ciebie dręczy ? 
Mam dla Ciebie rozwiązanie. 

Omlet na słono 
nadaje się na kolację jak i na drugie śniadanie :) 

POTRZEBUJEMY:
2 jaja,
przyprawy,
+ dodatki: 
w moim przypadku:
1 pieczarka,
1 plaster sera koziego, 
spora garść liści świeżego szpinaku,
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 


Omlety są najlepsze bo tu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Masz ochotę na paprykę, pomidora, a może na kukurydzę? Dodaj do omletu będzie na pewno pyszne ;) 

Stawiamy patelnie na płycie i już włączmy lekko do podgrzania (najlepiej mieć taką do której nic nie przywiera ja niestety muszę się męczyć i dlatego czasami omlet nie wygląda zbyt ładnie ... kwestia wyglądu :P ) dodajemy odrobinę tłuszczu. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, przyprawiamy (sól, pieprz, pieprz cayenne, wedle uznania i wedle upodobania) i roztrzepujemy najlepiej trzepaczką z blenderem do uzyskania piany (około 2/3 minuty). 
Naszą pianę jajeczną wylewamy na mocno rozgrzaną patelnie. Są trzy rodzaje omletów: smażone z jednej i drugiej strony kształt po usmażeniu mają jak naleśnik, przekładany na pół (jedna połowa naszego omletu jest zakładana na drugą) i ostatnia zawijane brzegi (wygląd jak na zdjęciu). Polecam do przerzucanie, przekładania łopatkę z miękką końcówką. Znajdźcie swój własny najprostszy sposób na smażenie. 
Dodawanie dodatków: 
Jeśli to są pieczarki polecam dodać je jak najszybciej, ta samo z papryką i pomidorami potrzebują dłuższego czasu smażenia. Jeśli mamy świeży szpinak możemy dodać go na samym końcu albo bezpośrednio na talerz z omletem. 

SMACZNEGO