Uwielbiam ten rodzaj posiłku. Szybko, treściwie i zdrowo ! ! ! A przede wszystkim można jadać ją na wszystkie smaki w zależności od upodobania na słodko, słono, kwaśno itd.
Tym razem przedstawiam Tartę z kurczakiem, brokułami i cukinią.
POTRZEBUJEMY:
Na ciasto:
100 g mąki żytniej
100 g mąki orkiszowej
100 g masła klarowanego
1 łyżka oliwy
2 łyżki ciepłej wody
1 jajko
Farsz:
250 g filetu z piersi kurczaka
150 g brokuł świeżych
pół małej cukinii
2 ząbki czosnku
100 ml jogurtu naturalnego
4 jajka
ser mozzarella
PRZYPRAWY:
sól, pieprz, kamis do kurczak z kardamonem
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Więc mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostki masło, jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto, a jak już połączymy dobrze wszystkie składniki wkładamy ciasto do lodówki na około 30/40 min. W tym czasie możemy powoli przygotować sobie składniki na farsz. Zaczniemy od kurczaka. Myjemy i osuszamy kurczaka, później kroimy w paski nie za duże. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka kamis i smażmy. UWAGA! Pamiętajmy, że piersi z kurczaka są najdelikatniejsze więc nie smaż ich na wiór. One wcale nie potrzebują długiego smażenia na patelni. Brokuły gotujemy około 2/3 minutki w osolonej wodzie, muszą być twarde. Umytą cukinię kroimy w plastry.
Zabieramy się znowu za ciasto. Wałkujemy aby uzyskać średnicy naszej formy do pieczenia tart. Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Nasze ciasto przykrywamy folią oraz zasypujemy ryżem aby ciasto nam nie wyrosło. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut.
Jogurt wraz z jajkami i startym czosnkiem dokładnie mieszamy.
Do naszego podpieczonego ciasta następnie układamy kawałki kurczaka, brokuły i cukinię całość zalewamy wymieszanym jogurtem z jajkami. Wstawiamy dalej do piekarnika 180 stopni na 30 minut. !0 min przed końcem pieczenia można pokruszyć na wierzch ser mozzarella.
SMACZNEGO !