czwartek, 11 lutego 2016

Tarta z kurczakiem, brokułami i cukinią

Uwielbiam ten rodzaj posiłku. Szybko, treściwie i zdrowo ! ! ! A przede wszystkim można jadać ją na wszystkie smaki w zależności od upodobania na słodko, słono, kwaśno itd. 


Tym razem przedstawiam Tartę z kurczakiem, brokułami i cukinią. 


POTRZEBUJEMY: 
Na ciasto
100 g mąki żytniej 
100 g mąki orkiszowej 
100 g masła klarowanego 
1 łyżka oliwy 
2 łyżki ciepłej wody 
1 jajko 

Farsz
250 g filetu z piersi kurczaka 
150 g brokuł świeżych
pół małej cukinii 
2 ząbki czosnku

100 ml jogurtu naturalnego 
4 jajka 

ser mozzarella

PRZYPRAWY: 
sól, pieprz, kamis do kurczak z kardamonem 


Zaczynamy od przygotowania ciasta. Więc mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostki masło, jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto, a jak już połączymy dobrze wszystkie składniki wkładamy ciasto do lodówki na około 30/40 min. W tym czasie możemy powoli przygotować sobie składniki na farsz. Zaczniemy od kurczaka. Myjemy i osuszamy kurczaka, później kroimy w paski nie za duże. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka kamis i smażmy. UWAGA! Pamiętajmy, że piersi z kurczaka są najdelikatniejsze więc nie smaż ich na wiór. One wcale nie potrzebują długiego smażenia na patelni. Brokuły gotujemy około 2/3 minutki w osolonej wodzie, muszą być twarde. Umytą cukinię kroimy w plastry. 
Zabieramy się znowu za ciasto. Wałkujemy aby uzyskać średnicy naszej formy do pieczenia tart. Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Nasze ciasto przykrywamy folią oraz zasypujemy ryżem aby ciasto nam nie wyrosło. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut. 
Jogurt wraz z jajkami i startym czosnkiem dokładnie mieszamy.
Do naszego podpieczonego ciasta następnie układamy kawałki kurczaka, brokuły i cukinię całość zalewamy wymieszanym jogurtem z jajkami. Wstawiamy dalej do piekarnika 180 stopni na 30 minut. !0 min przed końcem pieczenia można pokruszyć na wierzch ser mozzarella. 

SMACZNEGO !