sobota, 6 lutego 2016

Dyniowa Miękkość

Dyniowe Ciastka

POTRZEBUJEMY:
Suche składniki: 
0,5 szklanki mąki żytniej
0,75 szklanki mąki orkiszowej 
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamony
1 łyżeczka mielonego imbiru 
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

 Mokre składniki: 
5 namoczonych wcześniej daktyli 
1 duża łyżka płynnego oleju kokosowego 
1 łyżka masła orzechowego 
1 łyżka syropu klonowego 
1 szklanka pure dyniowego 
1 laska wanilii 

Dodatki: 
Czekolada, żurawiny, rodzynki 



Dynię obrałam pokroiłam na kawałki i upiekłam w piekarniku 180 stopni na około 25 minut. Później zblendowałam aby uzyskać pure dyniowe. 
Wymieszać wszystkie suche składniki oczywiście mąkę najlepiej przesiać aby nabrała puszystości. Jak już mamy przestudzone pure można połączyć wszystkie mokre składniki. Na końcu dodać swoje ulubione dodatki. W moim przypadku to czekolada 70% pokrojona na małe kawałki. Uformować ciastka (około łyżki) na papierze do pieczenia. Ciasta kiec w 180 stopniach około 12 minut. Dać do przestudzenia na jakiejś kratce. Przechowywać w pojemniku aby jak najdłużej zachowały swoją miękkość. 

SMACZNEGO !