sobota, 23 stycznia 2016

Bezglutenowy Muff

Bezglutenowa Czekoladowa moda

Bezglutenowe potrawy ostatnimi czasy stały się bardzo pożądane dlatego ja też zamieszczę coś dla alergików glutenu :) 

Muffiny orzechowo-czekoladowe 

Potrzebujemy:
3 garści orzechów włoskich 
3 garści migdałów 
1 łyżeczka sody
2 łyzki miodu 
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła klarowanego 
1 łyżka oleju kokosowego 
1 łyżka masła orzechowego 
laska wanilii 
2 łyżki kakao 


Orzechy włoskie i migdały prażymy lekko na patelni później robimy mączkę (mielimy je na bardzo drobno). Topimy wszystkie olej wraz z czekoladą i ziarnami wanilii, odstawiamy na chwile do przestygnięcia. Jak masa czekoladowa jest już ostudzona wlewamy ją do naszej mączki wraz z kakaem, dodajemy jajko i na samym końcu miód (oczywiście można go dodać wedle własnego uznania aby było słodkie polecam dodać jeszcze z jedną sporą łyżkę;) ). Gęstą masę przekładamy do foremek i całość pieczemy 15 min w 180 stopniach.