wtorek, 27 stycznia 2015

Jaglana tarta




Składniki:
Spód
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
5 Łyżek mąki kukurydzianej 
2 łyżki oleju (z pestek winogron, kokosowego)
Jajko
Banan
Łyżeczka sodu oczyszczonej 

Krem 
1/2 ugotowanej kaszy jaglanej 
2 szklanki mleka roślinnego 
Łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego
Sok z cytryny
(można również dodać cynamon jeśli ktoś lubi)  
owoce (dekoracja na górze)

PRZYGOTOWANIE

1. Spód
Ugotowaną kasze blendujemy wraz z babanem. Dodajemy mąkę, jajko, sodę oczyszczoną i wyrabiamy ciasto z ciasta powinniśmy uzyskać kulę. Wyklejamy formę do tarty i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

1. Krem 
Gotujemy kasze na mleku, dodajemy olej/masło, około 2 łyżki soku z cytryny, (cynamon). Gdy kasz wchłonie już całe mleko blendujemy kaszę aby uzyskać krem. Wylewamy na ostudzony spód. Układamy na wiech owoce lekko je wciskając. Zostawiamy ciasto do wystudzenia na około godzinę w lodówce.