poniedziałek, 19 stycznia 2015

Jabłka, jabłuszka z cynamonem w zimne dni . . . to jest to!



Szybko zdrowo i smacznie to co lubię najbardziej :) 
Jeśli chodzi o proporcje to wszystko zależy od waszego naczynia żaroodpornego.
Ja miałam dość małą miseczkę jak widać :) 
Użyłam do tego: 
2 jabłka 
50 g suszonych żurawin 
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników 
1 szklanka płatków (mogą być owsiane, żytnie, orkiszowe)
1,5 łyżki miodu
50 g migdałów
50 g orzechów włoskich
 płatki migdałowe do posypania 

Jabłka pokroiłam w niewielką kostkę, żurawiny również lekko pokroiłam. Wymieszałam to w misce (wysmarowaną olejem kokosowym lub masłem klarowanym) z przyprawą. W osobnej misce wymieszałam płatki z orzechami i miodem jeśli produkty nie chcą się spoić dodać odrobinę ciepłej wody. Przełożyłam wszystko do jabłek posypałam płatkami. Gotowy deserek włożyłam do piekarnika na pieczenie 160 stopni 45 minut. Doglądać aby płatki owsiane nie przypaliły się. 




Smacznego ! :P