Pieczone Jabłko
Jabłka z cynamonem tylko zimą :) Uwielbiam po chłodnym lub wręcz mroźnym spacerze objadać się takimi właśnie jabłkami.
POTRZEBNE:
Jabłko
Garść suszonych żurawin
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki amarantusu
2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
Jabłka myjemy i suszymy.
Środek (tzw. gniazdo) wycinamy. Lekko łyżeczką wydłubujemy środek tak aby nie naruszyć skórki. W środek wsypujemy cynamon i obtaczamy aby ścianki były dokładnie nim pokryte. Na samym końcu układamy warstwami jabłko (to co nam zostało z wydłubywania :P ), orzechy, amarantus, jabłko, orzechy, amarantus.... Zostawiamy odrobinę miejsca na górze dla żurawin i upychamy ;) ja lubię słodkie więc staram się ich wcisnąć jak najwięcej. Na koniec nakłuwamy jabłko (jak zapomnisz tego zrobić niestety jabłuszko pęknie albo wydostanie się cały środek).
Wszystko pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Smacznego ! :)