środa, 24 lutego 2016

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy
Czy nie nudzi się już codziennie ta sama szynka, ten sam twarożek. Bo mi baaardzo. Pasztet drobiowy najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy bo wiesz co w nim jest ! 



POTRZEBUJEMY: 
2 ćwiartki z kurczaka 
1/2 wątróbka z królika / kurczaka
3 marchewki
1 seler
1 por 
1 duża cebula 
2 ząbki czosnku 
3 liście laurowe 
3 ziarna ziela angielskiego 
1 łyżka majeranku 
7 łyżek otrębów owsianych 
2 jajka 


Zaczynamy oczywiście od przygotowania wszystkich składników. Oczyszczenie mięsa, obranie warzyw. Mięso wrzucamy do zimnej wody na wolnym "ogniu". Zacznie lekko bulgotać, czekamy na szumowiny aby je zebrać. Jeśli mamy już oczyszczony wywar dodajemy warzywa i gotujemy aż mięso ładnie będzie odchodziło nam od kości. Najlepiej wątróbkę gotować w osobnym garnku. Najlepiej dodać samą marchew, a po około 20 minutach por, seler, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. 
Jak już mamy miękkie mięso wyciągamy  razem z warzywami. Odstawiamy aby wystygło. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulkę z jednym ząbkiem czosnku, odstawiamy. 
Do wysokiej miski wrzucamy nasze oddzielone od kości mięso, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy oraz żółtka jaj. Wszystko blendujemy na gładką masę. Na sam koniec dodajemy otręby i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie mieszamy łopatką. Całość przekładamy do foremek keksowych i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu najlepiej pozostawić pasztet w piekarniku. Na noc wstawić do lodówki. 
Smacznego !