poniedziałek, 25 kwietnia 2016

tarta serowa z kremem cytrynowym

Przyznam szczerze, że lubię iść w gości bo to powód by upichcić coś pysznego :) 
Tym razem była to: 

Tarta serowa z kremem cytrynowym 

POTRZEBUJEMY:
15 sztuk daktyli;
4 jaj;
(2 łyżki mąki gryczanej;)
1 laska wanilii;
100g orzechów włoskich;
100g migdałów; 
100g orzeszków ziemnych; 
3 łyżki ksylitolu;
 kilka malin do dekoracji.


 

Fakt! Ta słodycz jest czasochłonna ale za to jaka pyszna :D Zaczynamy !
Jak przeważnie to się dzieje w wypiekach, które są słodzone daktylami, zaczynamy od zalania daktyli wrzątkiem aby namiękły. Po chwili możemy zblendować na gładką masę. Polecam zalewać w daktyle w kubku i trochę je przygnieść odlać nadmiar wody i zostawić. Nasz masa daktylowa ma być gęsta
Orzechy można lekko podprażyć na suchej patelni, a później zmiksować w malakserze. Do orzechów dodajemy jedno jajko aby wszystko ładnie nam się połączyło, jeśli chcemy bardzo kruche ciasto dodajemy mąkę ale można ją również pominąć. Nasz spód wkładamy do lodówki aby się schłodził.    
Zabieramy się za ser. Naszą laskę wanilii dzielimy na pół jednym ruchem wyskrobujemy cenne ziarenka ( to co nam pozostaje możemy włożyć do cukru, płatków śniadaniowych, itp. co doda nam aromat wanilii w produkcie)
Do naszego twarogu dodajemy: żółtko, zmielone daktyle oraz ziarna wanilii, wszystko łączymy w jednolitą masę.  Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do naszej masy serowej.
Wyciągamy nasz spód z lodówki i wykładamy (dociskając palcami) do formy. Na to wylewamy naszą masę serową     
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Oczywiście zostawiamy w piekarniku nasz sernik najlepiej do następnego dnia
 Krem cytrynowy robimy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę czekamy aż się zagotuję i stawiamy na nim miskę ta aby nie stykała się z wrzącą wodą. Do miski wkładamy  masło klarowane, startą skórkę z cytryny (bez białych części) oraz z 1,5 cytryny sok. Wszystko mieszamy i czekamy aby nasz cukier się rozpuścił. Jeśli mamy już jednolitą substancję zdejmujemy miskę z garnka i szybko mieszając trzepaczką dodajemy nasze roztrzepane dwa jajka. Później wracamy naszą miską do "kąpieli wodnej" mieszamy do momentu aż nasz krem cytrynowy zgęstnieje. Całość wylewamy na nasze ostudzoną tartę serową i dekorujemy (moim przypadku) mrożonymi malinami :) 

SMACZNEGO !