poniedziałek, 9 marca 2015

sama czekolada ! mniam :)


Przepisz na około 12 muffin'ek 
100g gorzkiej czekolady 90%
80g masła klarowanego 
3 łyżki miodu 
3 jaja 
2 łyżki mąki ryżowej 

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ucieramy żółtka z miodem, a osobno ubijamy z szczyptą soli białka jaj na sztywną pianę. Do lekko ostudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka i mąkę mieszamy. Teraz dodajemy małymi porcjami do masy czekoladowej ubite białka mieszamy powoli łopatką ! 
Przelewamy puszystą masę do foremek i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach. 

Muffiny zawsze można urozmaicić nadzieniem np. budyń, dżem lub masło orzechowe/migdałowe wedle upodobań :)