1 szklanka czerwonej soczewicy
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
6 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 pomidor
2 jajka
3 łyżki otrębów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
mniejszą cebulę
odrobina masła klarowanego do podsmażenia
sól
pieprz
Zaczynamy od ugotowania soczewicy (1 szklankę soczewicy w 2 szklankach wody) dodajemy suszone pomidory i przecier pomidorowy . Nie solimy soczewicy podczas gotowania !
Na patelni podsmażamy chilli i paprykę, później dodajemy cebulkę, a na sam koniec czosnek.
Ostudzoną osoloną i popieprzoną soczewicę blendujemy wraz z podsmażonymi warzywami. Dodajemy jajka i otręby wszystko mieszamy do jednolitej masy.
Wylewamy obłożoną papierem do pieczenia keksówkę i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.
Polecam łączyć z rukolą i pomidorami ;)